T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARS / MERKEZ - Kars Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ

 

BU SİSTEMİN AMACI :Mesleki bilgi sistemi, yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır. 

 

ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ (MBS) NE İŞE YARAYACAK? Meslekî rehberlik hizmetleri; bireylerin yaşamları boyunca eğitim, öğretim ve meslek konularında bilinçli seçim yapmalarına ve mesleki gelişimlerini yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlayan hizmetleri kapsamaktadır. Bu hizmetler yaşam boyu öğrenmenin ayrılmaz bir parçasıdır ve her düzey ve türdeki okullar, üniversiteler, meslek yüksek okullar, yaygın eğitim kurumlan, kamu istihdam kurumlan, şirketler, gönüllü ve özel sektörlerdeki hizmetleri içermektedir.

Sisteme üye olduktan sonra  sol tarafta yer alan menülere girerek mesleki gelişim, kendinizi tanımaya destek olabilecek ölçme araçlarına, eğitim ve iş piyasasına ilişkin bilgi ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Bu proje, dünyada geliştirilmiş sistemlerle tutarlı olarak 13 yaş ve üstü genç ve yetişkinler için web tabanlı çok yönlü ve çok paydaşlı bir sistem olarak tasarlandı ve geliştirildi. MBS, bireylerin kendi başına hizmetlere ve kaynaklara erişimini sağlayacak, yüz yüze verilen rehberlik hizmetlerinin alternatifi değil, bu hizmetleri destekleyen bir çalışma olacak.

 

MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİNİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Mesleki Bilgi Sistemi üç ana bölümden oluşuyor. Bireysel değerlendirme bölümünde bireylerin ilgi, yetenek ve mesleki değerlerini tanımaya yönelik ölçme araçlarını ve mesleki eşleştirmeleri yer alıyor.

İnternette Mesleki Bilgi Sisteminin içinde yer alan testi uygulayanlar hangi soruların yanıtlarını bulacaklar? Sisteme giren bireyler, ´Hangi liseye gitmeliyim? Üniversitede hangi bölümü seçmeliyim? Mesleklere ilişkin bilgilere nasıl ulaşabilirim? En gözde meslekler nelerdir? Okulu bırakmıştım, tekrar başlamak istiyorum, ne yapmalıyım? Emeklilik dönemindeyim. Hâlâ çalışmak ve öğrenmek istiyorum. Nereden bilgi alabilirim?´ sorularının yanıtlarını bulabilirler.

 

MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ´NDEN KİMLER YARARLANABİLİR? Sistemi öğrenciler, gençler, yetişkinler, iş arayanlar, emekliler kısaca tüm vatandaşlar kullanabilir.

 

MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİNİ (MBS) BİREYLER KENDİ BAŞIMA KULLANABİLİR Mİ?

Yoksa uzman desteği gerekli midir? MBS, kendi başına kullanabileceği gibi bir uzman desteğiyle de kullanılabilir. Bireyler tek başına bilgisayarda tarama yapabilir, sitede farklı bölümlere girerek kendini değerlendirebilir, iş ve eğitim fırsattan konusunda bilgi edinebilir. Bilgisayarda tarama yapma ve bilgi edinme konusunda kendilerini yeterli hissetmiyorlarsa okul rehber öğretmeninden yardım alabilirler. Siteyi Rehber Öğretmen ile birlikte inceleyebilir, değerlendirme sonuçlarını, eğitim ve iş fırsatlarını birlikte değerlendirebilirler. Veritabanı oluşturulacak t Anne babalar sistemden nasıl yararlanabilir? Aileler kısmı veliler için. Bu bölümde aile olarak çocuklarının mesleki gelişiminde ne kadar Yetişkinler sistemden kullanıcı olarak yararlanırken uzman desteğine ihtiyaçları olduğunda nerelerden bilgi alabilirler? Her ilde ve büyük ilçelerde hizmet veren rehberlik ve araştırma merkezlerinden bilgi alabilecekler. Merkezleri iletişim adreslerine orgm.meb.gov.tr adresinden ulaşabilirler.

Ayrıca veliler için çeşitli kaynaklar ve çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri etkinlikler de var. Çocuklan ölçekleri doldurduğunda, kendini tanıyabilmesi ve sağlıklı seçimler yapabilmesi için sonuçlar üzerinde birlikte konuşabilir ve okuldaki rehber öğretmenden destek alabilirler. . Emekli bir vatandaş, Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi´ni nasıl kullanabilir? Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi, hayat boyu öğrenme ve hayat boyu rehberlik felsefeleri üzerine kurulmuştur. Her yaş dönemindeki bireylerin yeni şeyler öğrenebilecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri kabul edilir. Bu nedenle emekliler de ilgi ve yeteneklerini yeniden değerlendirmek, o güne kadar vakit ayıramadığı çalışmalara yönelmek isteyebilir. Bu doğrultuda da yeni eğitimlere ya da çalışma alanlarına ihtiyaç duyabilirler.

 

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi bu ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile hazırlanmıştır. Bireylerin, ilgilerini, yeteneklerini ve mesleki değerlerini öğrenmek için ulusal mesleki bilgi sistemindeki ölçekleri bir kere doldurmaları yeterli mi? İlgiler yaşa ve yaşantılara bağlı olarak değişebilir. Bu değişim çocukluk ve ergenlik döneminde daha sık, yetişkinlik döneminde daha az olur. Yetenekler doğuştan var olan güçlerdir zamanla değişmezler fakat eğitimle geliştirilebilirler. Mesleki değerler ise fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlara göre oluşurlar. Bu nedenle farklı zamanlarda sisteme girerek ölçekleri doldurabilir, gelişimlerini ve değişimlerini takip edebilirler

 

 

BU SİSTEMİN TÜRKİYE´YE NE TÜR KATKISI OLACAK?

Hizmetler, web tabanlı olarak tüm hedef gruplara her an ve her yerden erişilebilir olacak Kullanıcı bilgilerinin kanıta dayalı veri tabanı oluşturacak. Mesleki kararların oluşturulması sürecinde önemli bir araç oluşturacak. Eğitim ve iş piyasası bilgilerinin bir arada yer aldığı veritabanı oluşturmuş olacağız

 

 

 

MBS'NİN İNTERNET SİTESİNDE NELER VAR?

 

Mbs internet sayfasının sol tarafında bulunan menülerde ulaşılabilecek bilgiler:

Mesleki bilgi sistemi sayfasına ulaştığınızda ;

1. Mesleki Gelişim

Meslek seçimi neden önemlidir?,                                                                

Neden bir işte çalışırız ?,

Meslek seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir ?

Meslek Gelişime Katkısı Olan Çalışmalar Nelerdir ?

2. Meslek nedir?

   Seçtiğimiz meslek yaşamımızda neleri etkiler?

   Mesleğimizi seçerken nelerden etkileniriz?

   Meslek Seçme Süreci

3. Kimlerden/Nerelerden yardım alabiliriz?

4. Mesleki Gelişimimizi Planlayalım

5. Meslekleri Tanıyalım (Meslek Videoları, Meslek Standartları)

6. Mesleki gelişim sürecinde kendimizi tanımak neden önemlidir?

7. İlgi, yetenek ve değerlerimiz ölçekleri,

 

İLGİLERİMİZ:

Neleri yapmaktan mutlu oluyorum ?" sorusunun cevabı ilgilerimizi gösterir. Mesleğimizin gerektirdiği özelliklerle ilgilerimiz benzeştiği ölçüde, meslek hayatımızda daha verimli ve mutlu oluruz.

Örneğin, öğretmen insanlarla iletişim kurmaktan ve onlara bir şeyler öğretmekten mutlu olan biridir.

Muhasebeci, belgeleri düzenlemekten, hesap yapmaktan, ayrıntılarla uğraşmaktan hoşlanır. Ülkedeki adalet sistemine ilgisi olan bir kişi  ise hakim, savcı veya avukat olabilir. 

 

YETENEKLERİMİZ

Yeteneklerimiz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğumuz alanları temsil eder.

Her birimizin farklı yetenekleri vardır. Bazılarımız spora yetenekliyken, bazılarımız sayısal konularda daha yeteneklidir. Kimimiz sanatta, kimimizse yabancı dil öğrenme konusunda daha yeteneklidir. Sahip olduğumuz yetenekler, yöneleceğimiz meslekle eşleştiği zaman mesleğimizde hem daha başarılı, hem daha mutlu oluruz.

 

DEĞERLERİMİZ

Seçtiğimiz meslek, sadece ilgi ve yeteneklerimizle örtüştüğü kadar önem verdiğimiz değerlerimizle de tutarlı olmalıdır.

8. Eğitim fırsatlarını ve eğitim sürecinizi değerlendirirken, planlarken nelere dikkat etmek gerekir?

9. Örgün ve yaygın eğitim, burslar ve ödüller,

10.İş piyasası bilgileri, nasıl özgeçmiş hazırlanır?

11. Aileler,

12. Eğitimciler,

13. Uluslar arası hareketlilik,

14. Kaynaklar(mevzuat, videolar,...)

 

SİSTEME NASIL GİRİŞ YAPABİLİRİM?

Yukarıda belirtilen adreste karşınıza çıkan sayfanın sağ tarafında üye olmak istiyorum bölümünü tıklatarak karşınıza çıkacak olan üye kaydında istenilen bilgileri yazarak üye olabilirsiniz. Üyelik sürecinden sonra ilgi, yetenek ve değerlere ilişkin grafikleri alabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.  

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.11.2023 - Güncelleme: 14.11.2023 11:15 - Görüntülenme: 206
Kaynak: http://mbs.meb.gov.tr
  Beğen | 0  kişi beğendi