MUHASEBE FİNANSMAN ALANINI TANIYALIM
Muhasebe ve dış ticaret tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teknolojik gelişmelerle birlikte bu meslekte aynı hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Muhasebe ve dış ticaret çalışmaları bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Bu gelişme ile meslek alanında hızlı değişimlere ayak uydurabilecek elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanında geliştirilecek olan eğitim programının iş yaşamı ihtiyaçlarına uygun olması gerekliliğinden yola çıkılarak sektör taraması ve meslek analizi yapılmıştır. Ülkemizde şu an en çok aranan nitelikli elemanların başında muhasebe elemanları gelmektedir. Böyle ilgi gören bir alanın, mesleğin önemi ve ilgisi büyük olmaktadır.
MUHASEBE FİNANSMAN ALANININ AMACI NEDİR ?
Muhasebe ve Finansman Alanı Programı yaşam boyu öğrenme ilkeleri doğrultusunda meslek elemanlarına, ulusal ve uluslararası yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen bir yapıda tasarlanmıştır.
MUHASEBE FİNANSMANALANININ HEDEFLERİ NELERDİR ?
MUHASEBE FİNANSMAN Alanı altında yer alan Muhasebe ve Dış Ticaret dalları sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, MUHASEBE FİNANSMAN alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı sunmaktadır MUHASEBE FİNANSMAN Bölümü öğrencileri; izleyeceği programlarla gelişme ve kalkınmanın temel öğesi ve güç kaynağı olan insan gücü alanında iş piyasasının gerektirdiği mesleki yeterlikleri kazanmış, verimlilik ilkesini kavrayan, ilgili sektör gelişmelerine uyum sağlayacak, araştırmacı, işbirlikçi ve problem çözücü elemanlar olarak yetişecektir.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyenler; Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip, Dürüst ve güvenilir, Etkili ve güzel konuşan, Güler yüzlü, İnsan ilişkilerine özen gösteren, Ekip çalışmasına uygun, Yeniliklere açık, Sır saklayabilen, İşleri zamanında bitirebilen, İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranan, Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranan, Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip, Matematikle ilgili konularda başarılı, Tablo grafik çizelge okuma becerisine sahip kişiler olmalıdır.
MUHASEBE FİNANSMANALANI ALTINDA YER ALAN DALLAR NELERDİR?
· Muhasebe
· Dış Ticaret
Bu Program Öğrenciye;
Yeniçağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma, Muhasebe ve Finansman uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır. Girişimcilik ve işletme yönetimi kavramları ve uygulamaları konusunda kendini geliştirme, Vergi ve beyannameler ile ilgili kavramları tanıma, uygulama ve işlemlerini yapma, Şirketler muhasebesi işlemlerini mevzuata uygun olarak yapma, Ürün ve hizmet maliyet kayıtlarını mevzuata uygun olarak yapma, İş ve sosyal güvenlik hukuku konusunda kendini geliştirme amaçlanmaktadır.
Muhasebe, işletmenin para hareketlerini takip eder ,bu hareketleri ticari defterlere kayıt eder ve yıl sonunda işletmenin kâr ya da zararını hesaplayan çalışmalar yapar- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak çeşitli yöntem ve teknikler ile el sanatları ve dekoratif ev tekstili temel uygulamalarını yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Muhasebe işletmelerin olmazsa olmazıdır. Ve bir işletmenin en önemli birimidir.
MUHASEBE FİNANSMAN BÖLÜMÜNDE ALINAN DERSLER NELERDİR ?
1-Temel Muhasebe 6- İnşaat Muhasebesi 11- Girişimcilik Ve İşletme Yönetimi
2-Genel Muhasebe 7-Maliyet Muhasebesi 12- Mesleki Gelişim
3-Mesleki Matematik 8- Klavye 13- İşletmelerde Beceri Eğitimi
4-Ofis Uygulamaları 9- Bankacılık 14- Şirketler Muhasebesi
5-Bilgisayarlı Muhasebe 10- Vergi Ve Beyanname
MUHASEBE FİNANSMAN ALANINA AİT ATÖLYE VAR MI?
Okulumuzda alanımıza ait bir tane muhasebe finansman alanı bilgisayar atölyesi bulunmaktadır. Atölyemiz her öğrencimize bir bilgisayar olacak şekilde planlanmıştır.
MUHASEBE VE FİNASMAN ALANININ GENEL İŞLEYİŞİ NASILDIR?
MUHASEBE FİNANSMAN alanında öğrenim gören bir öğrenci, meslek eğitimine 9.sınıfta başlar, meslek derslerinin yanında genel kültür derslerini de almaya devam eder. Meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanır. Öğrencilerin mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış geliştirmelerini, okulda olmayan tesis, araç gereci tanıyarak gerçek üretim, hizmet ortamına ve iş hayatına uyumlarını sağlamak amacıyla Anadolu Meslek programının 12.sınıfında işletmelerde mesleki eğitimini yaparken 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen hükme göre asgari ücretin yüzde 30 u kadar ücret alır.
MUHASEBE MESLEĞİ GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE EN ÇOK ÖNEM VERİLEN VE EN ÇOK İŞ ALANINA SAHİP OLAN BİR MESLEKTİR. TÜRKİYE’DE ŞUAN EN ÇOK ARANAN NİTELİKLİ ELEMANLARIN BAŞINDA MUHASEBE ELEMANLARI GELMEKTEDİR