KARS / MERKEZ - Kars Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Alanı Tanıtımı

Yönetici Asistanlığı, günümüzde hızla yükselen ve önemli bir konuma gelen mesleklerden biridir. Yönetici Asistanlığı, yöneticinin sağ kolu olmaktan çıkmış iş ortağı durumuna gelmiştir. Yönetici Asistanlığı mesleği, yönetici asistanlığı kavramıyla özdeşleşmektedir. Yönetici Asistanlığı uğraşısı meslek olma kriterlerinin hepsini taşımakta ve artık alt uzmanlık alanlarını da oluşturacak şekilde gelişmektedir.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Alanı Tanıtımı

BÜRO YÖNETİMİ ALANI

Sanayi devriminden sonra fabrika ve işyeri gibi büyük işletmelerin çoğalmasıyla birlikte bu işletmelerin bürolarında çalışacak eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Sanayi devriminde insanlar için daha çok hammadde, işçiler, makineler ön plandayken rekabetin ortaya çıkmasıyla yönetim anlayışındaki değişikliklerle birlikte bürolarda da iş kollarında uzmanlaşma ortaya çıkmaya başlamıştır.

Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi büro otomasyonunu da beraberinde getirmektedir. Büro otomasyon; büro hizmetlerinde, elektronik makineler ve bilgisayarlarla işlerin yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Büro otomasyon araçları başta bilgisayar olmak üzere telefon, faks, teleks gibi iletişim araçlarıyla birlikte daktilo, fotokopi gibi mekanik araçlarda büro işlerinde yardımcı araçlardır.

Teknolojiyle birlikte arşivleme, dosyalama ya da evrak kayıt gibi işler de bilgisayarlarla yapılıyor. Bu durum bürolardaki evrak trafiğini hafifletiyor. Günümüzde bürolarda özellikle bilgi işleyici ve bilgi sağlayıcı durumundaki sekreterlerin bu ve diğer Yönetici Asistanlığı hizmetlerini yerine getirmede en büyük yardımcısı büro makineleridir. Büro otomasyon sisteminin kullanılması sekreterin ve büro çalışanlarının işlerini düzenli ve zamanında yapılmasını sağlamaktadır. Ancak bu teknolojiyi kullanmak için mutlaka Yönetici Asistanlığı eğitimi almış sekreterlere ihtiyaç duyulmaktadır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

·       İş ahlakına sahip olmak,

·       Kendisine söylenenlere, en ince ayrıntısına kadar dikkat etmek,

·       Düzenli olmak,

·       Zamanında iş yapmaktan hoşlanmak,

·       Jest ve mimiklerini etkili bir şekilde kullanabilmek,,

·       Okuduğunu anlamak,

·       Türkçeyi iyi kullanmak,

·       Bilgisayar, faks, fotokopi gibi makineleri kullanabilmek,

·       Telefonla konuşma kurallarını bilmek,

·       Güler yüzlü ve hoşgörülü olmak,

·       Düşünceleri açık bir şekilde ifade edebilmek,

·       Ekip çalışmasına yatkın olmak,

·       Soğukkanlı olmak,

·       Sır saklayabilmektir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi lise düzeyinde Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar, meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler.

MEZUNLARIN SINAVSIZ YERLEŞEBİLECEĞİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI

·       Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

·       Odyometri

·       Optisyenlik

·       Tıbbi Dökümantasyon ve Yönetici Asistanlığı

·       Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama

·       İnsan Kaynakları

·       İşletme Yönetimi

OKULUMUZDA BÜRO YÖNETİMİ ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN DALLARIMIZ

YÖNETİCİ SEKRETERLİĞİ (ASİSTANLIĞI)

Büro makinelerini kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama işlemlerini yürütme, sunum hazırlama, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

GÖREVLERİ

·       İşyerinde iletişimi sağlamak

·       Dosyalama ve arşivleme yapmak

·       Yazışma yapmak

·       İş programı hazırlamak ve uygulamak

·       Toplantı organizasyonu yapmak

·       Seyahat organizasyonu yapmak

·       Bilgisayarda dosya oluşturmak

·       Bilgisayarda yazı hazırlamak

İŞ BULMA İMKANLARI

Yönetici Asistanlarının iş imkanları geniştir. Meslek elemanları her alanda faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli çeşitli işletmelerde iş bulabilir. Bilgi sahibi, deneyimli ve kendi mesleği konusunda geliştiren bir yönetici asistanları standartların üzerinde ücret alabilirler.

14-11-202314-11-202314-11-202314-11-202313-11-202313-11-202313-11-202313-11-2023

Yayın: 13.11.2023 - Güncelleme: 14.11.2023 16:59 - Görüntülenme: 102